Fulltext Search

De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie (“TWTT”) omvat de tijdelijke aanpassing van de wettelijke regeling omtrent turboliquidatie in Boek 2 BW en is gefaseerd in werking getreden op 15 november 2023. De maatregelen die zijn opgenomen in de TWTT zijn van tijdelijke aard en gelden in beginsel voor een periode van twee jaar na de inwerkingtreding, te weten tot 15 november 2025.

Aanleiding en inhoud TWTT

Een turboliquidatie is de ontbinding op eigen initiatief van een rechtspersoon, waarbij – als de rechtspersoon op het tijdstip van ontbinding geen baten heeft – het tijdstip van de ontbinding samenvalt met de beëindiging van de rechtspersoon. In dat geval hoeft er dus niet te worden vereffend, want er zijn geen baten om te vereffenen. Let op: het voorgaande geldt dus ook als de rechtspersoon nog wel lasten heeft.

Op 12 juli 2022 is het wetsvoorstel Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie (het "wetsvoorstel") ingediend. Het wetvoorstel ziet op de tijdelijke aanpassing van de wettelijke regeling omtrent turboliquidatie en bevindt zich nog in de voorbereidingsfase.

On 1 January 2021, the Act on confirmation of private restructuring plans (Wet homologatie onderhands akkoord, the “Dutch Scheme“) came into effect. At time of writing (25 February 2021), the Dutch courts have rendered 10 judgments in connection with the Dutch Scheme. This blog provides you with the highlights of this case law.

1. General observations

Introduction

On 17 November 2017, the Supreme Court confirmed the existing case law that if employees are entitled to payment in cash for unused leave due to the bankruptcy of their employer, such claims are considered to be estate debts, regardless of when the entitlement to such leave accrued (ECLI:NL:HR:2017:2907). This ruling was given as a response to a request for a preliminary ruling by the Leiden Subdistrict Court.

On 24 November 2017, the Dutch Supreme Court ruled that in the event a suspension of payments is converted into a bankruptcy, interest that accrues after the suspension of payments was granted, but before the debtor was declared bankrupt, can be presented to the bankruptcy trustee for verification (HR 24 November 2017, ECLI:NL:HR:2017:2991).

De Wet civielrechtelijk bestuursverbod voorziet kort gezegd in de mogelijkheid voor de rechtbank om in geval van faillissement een (oud-)bestuurder of feitelijk beleidsbepaler van een rechtspersoon voor maximaal vijf jaar te verbieden een bestuursfunctie of een functie als commissaris te bekleden.

  1. Inleiding

Dit is onze halfjaarlijkse nieuwsbrief over ontwikkelingen op het gebied van het Nederlandse vennootschaps- en ondernemingsrecht. In deze Corporate Update geven wij eerst een overzicht van enkele wetswijzigingen. Verder gaan we in op de stand van zaken van een aantal lopende wetsvoorstellen en tot slot signaleren wij nog enkele overige actualiteiten.

De wetsvoorstellen civielrechtelijk bestuursverbod en herziening strafbaarstelling faillissementsfraude behoren tot het Wetgevingsprogramma Herijking Faillissementsrecht en zijn gericht op fraudebestrijding.  De verwachting was dat beide wetsvoorstellen op 1 januari 2016 in werking zouden treden, maar dit is niet gehaald.