De rechtsleer is het er nagenoeg unaniem over eens dat de regels met betrekking tot het personeel toepassingsgebied van collectieve insolventieprocedures niet consistent of rationeel zijn. Het toepassingsgebied van de Wet betreffende de continuïteit der ondernemingen (hierna de “WCO”) werd nochtans uitgebreid in vergelijking met de oude Wet op het gerechtelijk akkoord, die enkel van toepassing was op handelaars. Volgens artikel 3 (oud) WCO hebben de volgende beroepscategorieën toegang tot deze vorm van gerechtelijke reorganisatie: (1) kooplieden bedoeld in artikel 1 W.Kh.
Wanneer de rechtbank de procedure van gerechtelijke reorganisatie met het oog op de overdracht onder gerechtelijk gezag voor een onderneming in moeilijkheden voor geopend verklaart, verleent zij hierbij een bepaalde periode van opschorting waarbinnen de overdracht gerealiseerd dient te worden.
Overeenkomstig artikel 53 Wet Continuïteit Ondernemingen (hierna “WCO”) is de deelname aan de stemming voorbehouden aan de schuldeisers in de opschorting op wiens rechten het reorganisatieplan een weerslag heeft. Het begrip “weerslag” moet ruim geïnterpreteerd worden en omvat alle maatregelen waarin een reorganisatieplan kan voorzien, zoals een opschortende termijn, een schuldvermindering of elke andere wijziging van de schuldvordering.
Het Hof van Justitie heeft geoordeeld dat onder de werkingssfeer van de Insolventieverordening niet alleen situaties vallen die verband houden met twee of meer lidstaten; een dergelijke algemene en absolute voorwaarde voor de toepassing van de Insolventieverordening zou de doelstelling hiervan immers voorbij schieten en een efficiënte en doeltreffende afwikkeling van insolventieprocedures in het gedrang brengen.